Landeninformatie Kenia

KENIA

Kenia ligt in het oosten van Afrika aan de Indische Oceaan en wordt in de andere richtingen begrensd door Oeganda, Sudan, Ethiopië,​​ Somalië en Tanzania. De totale oppervlakte van het land bedraagt 582.646 km2 waarmee het bijna 17 keer zo groot is als Nederland. Kenia is sinds 1963 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. De hoofdstad van Kenia is Nairobi.

Culturen

Er wonen ongeveer 45 miljoen mensen in Kenia die behoren tot ongeveer veertig verschillende etnische groepen.
Enkele van de belangrijkste volken zijn:

  • Kikuyu (ca. 22% van de bevolking), de Kikuyu vormen de grootste etnische groep van Kenia. Ze wonen voornamelijk op het vruchtbare land van Midden-Kenia als boeren. Het zijn niet alleen goede landbouwers, maar ook begaafde handelaars en ondernemers. Veel Kikuyu wonen in Nairobi en bekleden daar belangrijke zakelijke en politieke posities in. Jomo Kenyatta, de eerste president van Kenia, was ook een Kikuyu
  • Luo (ca. 14%), de Luo vormen de op één na grootste stam van Kenia. Ze wonen vooral in de omgeving van het Victoria-meer en in Noord- en Zuid-Nyanza, en leven daar van de landbouw en de visserij. Ook zij bekleden belangrijke posities in de politiek. Bekende leiders van de Luo waren Tom Mboya en Oginga Odinga

Masai en andere volken

  • Masai (ca. 1,5%), de Maasai wonen in het zuiden van het land en is de beroemdste stam van Kenia. Het is nog steeds een herdersvolk, trots op hun oeroude tradities. Zo is het aantal stuks vee dat ze bezitten het belangrijkste voor hen, niet de hoeveelheid melk of vlees die de dieren opleveren. Ook het bezit van land interesseert de Maasai niet
  • Mijikenda (ca. 5%), de Mijikenda wonen tegenwoordig in de Kilifi- en Kwale-districten. Ze worden onderverdeeld in negen groepen, waaronder de Digo, Kauma, Kamba, Duruma en als bekendste stam de Giriama, die vooral bekend zijn door hun dansen en hun muziek
  • Turkana (ca. 1,3%), de Turkana wonen in Noordwest-Kenia en als echte nomaden zwerven ze nog steeds tussen het Turkana-meer en de Rift Valley langs de grens met Uganda. De Turkana bestaan uit de Nimonia die in de bosgebieden wonen, en de Nocuro die de savannes bewonen. De stammen zijn weer onderverdeeld in ca. 20 clans, de “ategerin”. Tot de Turkana behoort ook het El Molo-volk, dat bij de volkstelling van 1979 uit maar 538 leden bestond en daarmee het kleinste volk van Kenia is

Samburu en andere volken

  • Samburu, de Samburu wonen in het noorden van Kenia en zijn wat cultuur en taal betreft verwant aan de Maasai. Dit herdersvolk woont nog steeds zoals vroeger en ook de levensstijl is nog maar nauwelijks veranderd. De rijkdom van een familie wordt afgemeten aan het aantal runderen, geiten en kamelen dat men bezit
  • Rendille, de Rendille wonen aan de zuidoostelijke oevers van het Turkana-meer en zijn verwant aan de Somali. De Rendille wonen in semi-permanente nederzettingen waar ze zorgen voord grotes kuddes kamelen, geiten en schapen
  • Boran, de Boran zijn herders die in het Turkana-gebied leven. Ze zijn verwant aan de Koesjieten van Zuid-Ethiopië
  • Akamba (ca. 11%)

Taal

De officiële taal waarin onderwijs wordt gegeven is Engels. Ook in de politiek wordt Engels gesproken. De taal waarin de verschillende volkeren onderling spreken is (Ki)Swahili. Swahili is een mengtaal met Arabische-, Engelse- en Bantoe invloeden. Het wordt ook gesproken in de buurlanden. Daarnaast spreekt iedere bevolkingsgroep zijn eigen taal.

Religie

Ongeveer 70% van de Kenianen zijn Christelijk. Veel Keniaanse stammen interpreteren de teksten van de bijbel op verschillende wijzen, daarnaast kent iedere stam zijn eigen rituelen. De inheemse religies zijn erg verschillend per etnische groep, toch spelen erg vaak één of enkele goden een grote rol. Sommige rituelen en tovenarij komen nog overal voor in Kenia. Een grote rol bij alle gelovigen speelt nog steeds de voorouderverering, via mediums, vaak medicijnmannen of stamoudsten, proberen de Kenianen om met de voorouders in contact te komen en hulp te vragen.

Kenianen kennen nog veel goede en kwade geesten en demonen, naast een god die alles heeft geschapen. Animisme met bomen en bergen als heilige plaatsen speelt nog steeds een grote rol in Kenia.

De Kikuyu-religie in Kenia concentreert zich rond de oppergod Ngai. Over Ngai wordt gezegd dat hij leeft op de top van Mount Kenya, er worden dan ook veel offers gebracht aan de voet van deze berg.

De moslimse bevolkingsgroep (7%) leeft hoofdzakelijk langs de kust en in het oosten van Kenia. Het Christendom bestaat in Kenia minder lang als de Islam (oorspronkelijk gesticht door Arabische handelaren). De laatste decennia is de moslimpopulatie verdubbeld in Kenia.

Klimaat en beste reistijd

Kenia ligt in Oost-Afrika aan de Indische Oceaan. Er heerst een tropisch klimaat. Aan de kust is het erg vochtig, vooral in januari en februari. De lange regenperiode duurt van maart tot begin juni, het korte regenseizoen van oktober tot eind november. Het gehele jaar door is het warm, met temperaturen tussen de 27°C en 33°C. In het westen is het bergachtig. Het is er uiteraard koeler, maar ook natter. Op Mount Kenya ligt eeuwige sneeuw. De woestijnachtige gebieden in het noordoosten zijn het droogst. De beste tijd om door Kenia te reizen is van juni tot oktober: het is dan relatief koel en droog.

De beste tijd om door Kenia te reizen is van juni tot oktober: het is dan relatief koel en droog. Kenia ligt rond de evenaar, hetgeen betekent dat de temperatuur het hele jaar door vrij constant is. Kenia heeft, met uitzondering van bepaalde gebieden, een tropisch klimaat dat wordt beïnvloed door de Indische Oceaan. Toch zijn er nog grote verschillen; zo is het aan de kust tropisch, kan het op Mount Kenya vriezen en is het in het noorden heet en droog. Kenia kent geen 4 jaargetijden maar 2 regenseizoenen. De hoeveelheid regen varieert per gebied.
Omdat Kenia op de evenaar ligt zijn de dagen en nachten even lang. ’s Morgens wordt het tussen 6.00 en 6.30 uur licht en ‘s avonds tussen 18.30 en 19.00 uur donker. Dit gebeurt binnen een half uur tijd.

Nairobi kent twee moessons: een kleine regenperiode rond november/december en een krachtiger regenseizoen van maart tot begin juni. Kustplaats Mombassa kent eigenlijk één regenseizoen dat in april begint en in juni ophoudt. De aansluitende periode is echter geen droog seizoen maar een lange periode waarin er aanzienlijk minder neerslag valt zonder dat er sprake is van een droogte.

Tijdsverschil

In de zomer is het 1 uur later en in de winter 2 uur later dan in Nederland.

Gezondheid

Er komt in heel Kenia malaria voor. We raden je aan om malariatabletten te gebruiken, behalve in Nairobi. Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Kenia aangeraden: vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio), vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht) en een gele koorts inenting (dit is niet verplicht). Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Kenia. Neem contact op met de GGD voor een persoonlijk advies.

Valuta

De munteenheid van Kenia is de Keniase Shilling (KES). Klik hier voor de actuele koers.
Invoeren van Keniaanse valuta is verboden. Andere valuta kunnen wel worden ingevoerd, maar moeten worden aangegeven. Ook met Amerikaanse Dollars kunt je overal prima terecht. Pinnen is mogelijk bij de meeste banken. Let wel goed op bij het pinnen, fraude met pinpassen gebeurt helaas.

Eten en drinken

Kenia heeft een voortreffelijke internationale en lokale keuken. Veel restaurants zijn gespecialiseerd in Arabische en Indiase gerechten, maar je kunt ook westerse snacks eten. De Keniaanse keuken bestaat traditioneel uit zware maaltijden met bonen en een dikke saus met vlees. Dit vult de snel maag en is heel goedkoop, wat door veel Kenianen als groot voordeel wordt gezien. Wat veel gegeten wordt is nyama choma, gegrild geitenvlees. De voornaamste bestanddelen van de maaltijd zijn aardappelen, rijst of ugali, een soort havermout. Irio is een mengsel van erwten, aardappelen en mais; zéér vullend. Ugali en Irio wordt voornamelijk gegeten met gestoofd vlees. Visgerechten in Kenia zijn prima, vooral garnalen, tilapia en forel zijn hier erg goed, met name aan de kust.

Paspoort en e-visum

Zorg dat je paspoort bij vertrek uit Kenia ten minste nog zes maanden geldig is en twee vrije pagina’s bevat.

Een visum is voor een reis naar Kenia verplicht. Vanaf 2 juli 2015 dien je een e-visum aan te vragen via www.ecitizen.go.ke. Na 31 augustus 2015 is het niet meer mogelijk om bij aankomst een visum in Kenia aan te schaffen. Ook is het mogelijk je visum door e-visums.nl te laten regelen. Klik hier voor meer informatie.

Op de speciale website van de Keniaanse regering moet je je eerst registeren om daarna in te loggen en het visum aan te vragen en te betalen. Klik hier om je te registeren.  Ook is het mogelijk je visum door e-visums.nl te laten regelen. Klik hier voor meer informatie. Belangrijk om te melden is dat het aanvragen van een visum je eigen verantwoordelijkheid is. We kunnen je adviseren maar regels wijzigen nog wel eens. TravelUnique is daarom niet aansprakelijk voor het aanvragen van een onjuist visum.

Voltage

Het voltage in Kenia is 220/240V. Neem voor het opladen van apparatuur een internationale adapter mee. In Kenia heeft men 3-polige stopcontacten.

Veiligheid

Net als in andere landen is het raadzaam om na zonsondergang de centra van de grote steden te vermijden. De veiligheidsmaatregelen zoals je die waarschijnlijk bij iedere vakantie hanteert, zijn ook hier van kracht.

Meer informatie

  • Lonely Planet: klik hier voor meer informatie
  • WikiVoyage: klik hiervoor meer informatie over Kenia
  • WikiVoyage: klik hier voor meer informatie over het Masai Mara National Reserve

 

Projecten/Stages

Deelnemen aan een project in Kenia?

Wil je deelnemen aan één van bovenstaande projecten in Kenia lees dan heel goed de projectomschrijving door. Bepaal aan welk project je wilt deelnemen en lees vervolgens de landeninformatie over Kenia.

Spreekt het project je nog steeds aan bepaal dan de datum dat je wilt vertrekken en de duur van deelname aan het project. Meld je vervolgens aan via het boekingsformulier of stuur een mail met je wensen. Wij zorgen dat je alle benodigde informatie en documenten voor vertrek ontvangt.

Het is natuurlijk ook mogelijk om voor het boeken van een project een afspraak te maken om de mogelijkheden door te spreken. Een afspraak is vrijblijvend, het verplicht je tot niks. Een afspraak is mogelijk van maandag tot en met vrijdag overdag. Of, indien gewenst, in de avonduren of in het weekend.

Tijdens de afspraak kan je al je vragen stellen. Ook zullen we je alle benodigde informatie geven over het project of de projecten in Kenia. Ook eventueel andere mogelijkheden in Afrika kunnen we met je doorspreken. Op deze manier proberen we de beste optie om vrijwilligerwerk te gaan doen in Afrika voor je te vinden.

#TravelUnique   #vrijwilligerswerk   #Afrika
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor het laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media.