Adventure Club project, Zuid-Afrika

Adventure Club project, Zuid-Afrika

DE PROJECT kort samengevat

 • Plaats: Kaapstad, Zuid-Afrika
 • Accommodatie: gedeelde accommodatie in SaltyCrax Backpackers
 • Type project: Adventure Club sport- en surf project
 • Duur: 2 – 12 weken
 • Leeftijd: minimaal 18 jaar
 • Voertaal: Engels
 • Kenmerk: sportief project in een prachtige stad
 • Verschil met sportcoaching project in Kaapstad: bij dit project meer nadruk op surfen, de accommodatie bij dit project ligt verder van het centrum en is eenvoudig, dit project heeft iedere maandag een kantoordag en bij dit project zijn er 2 introductiedagen
 • Leerbedrijf ID op www.stagemarkt.nl: 100416336 
 • Heb je vragen over dit project? Stuur dan een mail naar info@travelunique.nl of een Whatsapp bericht naar 06 38 22 86 58

Aankomst in Kaapstad, introductie 2 dagen

Bij dit Adventure Club sport- en surf project dien je op zaterdag aan te komen in Kaapstad. Hoe laat maakt niet uit. Afhankelijk van hoe laat je aankomt op zaterdag zijn er twee dagen introductie voordat je project van start gaat op maandag.

DAG 1: (Aankomstdag)
Je wordt opgehaald op de luchthaven en naar je accommodatie gebracht. Je wordt rondgeleid en krijg duidelijk hoe je omgeving er uit ziet. Je kunt deze dag op je gemak doorbrengen, zodat je  het strand, de winkels, bars en restaurants kunt verkennen. ’s Avonds wordt een gastvrije maaltijd geserveerd in het hostel.

DAG 2: (Tour)
Je begint de dag met een ontbijt. De projectcoordinator leert hoe het bussysteem werkt voordat je naar het stadscentrum van Kaapstad gaat, waar je een wandeltocht door Kaapstad gaat maken.

Je maakt een wandeltocht langs historische bezienswaardigheden zoals het Kasteel “De Goede Hoop” en de Grand Parade. Ook kom je meer te weten over het leven onder het Apartheidsregime in Zuid-Afrika in de parlementsgebouwen en het District Six Museum. Koop Afrikaanse kunst en kunstnijverheid op Greenmarket Square en St George’s Mall.

Na de vermelde activiteit kun je de bus nemen of lopen naar het Victoria & Alfred Waterfront. Leun achterover en drink een heerlijke koffie, geniet van verse vis en kijk naar de schepen in de druk werkende haven of loop rond en bezoek de winkels, markten en luister naar de muzikanten op de trottoirs. Dit is een goed begin van je tijd in Kaapstad!

Achtergrond van het Adventure Club, sport/surf project

De West-Kaap, waar dit project zich bevindt, is een zeer cultureel divers gebied in Zuid-Afrika. Er is een grote integratie van de kansarmen met de rijken. De belangrijkste culturen waarmee je gaat werken zijn Xhosa of Afrikaanse Zuid-Afrikanen.

De meeste van deze kinderen spreken Engels, maar hun thuistaal kan Afrikaans of Xhosa zijn. Dit betekent soms dat de communictie met handen en voeten gaat. De huizen waarin ze wonen zijn vaak gebouwd van schroot en tweedehands hout, meestal hebben ze geen stromend water in hun huizen.

Veertig procent van de gezinnen in deze gebieden heeft geen mannelijk gezinshoofd en de kinderen hebben vaak niemand die toezicht houdt op hun schoolvoortgang of naschoolse activiteiten. De kinderen waarmee wordt gewerkt wonen in de nabijgelegen township of nederzetting in Kaapstad, bekend als Du Noon en Wolwerivier.

Door een gebrek aan financiële middelen wordt er zeer weinig lichamelijke opvoeding gegeven aan de kinderen in de kleuter- en basisscholen, dit kan lichamelijke en mentale ontwikkelingsproblemen veroorzaken. Daarom wordt er ’s ochtends geholpen bij Educare Centers in de lokale township door leuke spelletjes en lessen te geven aan kinderen van 3 tot 7 jaar oud.

‘S Middags wordt gewerkt met kinderen van 10 tot 15 jaar oud, waarbij ze belangrijke vaardigheden ontwikkelen en waardevolle levenslessen leren door middel van avontuurlijke sportactiviteiten. Dit is een zeer belangrijk onderdeel van het programma, aangezien alcohol- en drugsmisbruik veel voorkomt in de townships waar ze wonen, en op deze leeftijd zijn ze bijzonder vatbaar voor rekrutering door lokale bendes.

Samenvatting

Dit sport en surf project is er dus speciaal voor kinderen uit achtergestelde gebieden. Kinderen die in verarmde gemeenschappen opgroeien hebben vaak een enorme behoefte om waardevolle levensvaardigheden te ontwikkelen, zoals teamwerk, structuur en discipline die hun zelfrespect verhogen en hun talenten benutten.

Dit project is een belangrijke manier om de kinderen in contact te brengen met rolmodellen. Het helpt ze ook om ze bezig te houden, wat een belangrijke rol speelt bij het verminderen van sociaal-economische problemen die vaak in deze townships  voorkomen (op straat rondhangen, kleine criminaliteit, drugs misbruik, seksueel misbruik, etc.).

Dit project is een geweldige manier voor vrijwilligers om ervaring op te doen in het werken met kinderen en groepen. Nieuwe buitenactiviteiten leren zoals zwemmen, boksen, balsporten, surfen en skateboarden.

Het belangrijkste doel is om de kinderen na schooltijd bezig en van de straat te houden. Vrijwilligers helpen hen waardevolle levenslessen te leren door middel van avontuurlijke activiteiten, teamwork, educatieve lessen en sport. Voor de meeste kinderen is dit het hoogtepunt van hun dag, daarom wordt het ook gebruikt als een stimulans voor hen om het goed te doen op school, waardoor ze een betere kans hebben op een betere toekomst. Wie elke dag op school komt, zich in de klas gedraagt ​​en hard studeert, wordt beloond met de kans om deel te nemen aan deze naschoolse sportactiviteiten.

Verschillende opties

Optie 1:
Kies je voor optie 1 dan kan je deelnemen aan de bestaande sportprogramma’s zoals ze skaten, voetbal, dans, boksen, zwemmen en nettball. Je kan dan bij verschillende sporten worden ingepland.

Optie 2:
Hier neem je meer een leiders rol op je. Organiseer een sportclinic om de kinderen een sport te leren die ze momenteel niet kennen of waaraan ze niet deelnemen. Dit kan betekenen dat je een korte clinics geeft voor de duur van je verblijf bij het project om de kinderen kennis te laten maken met verschillende sporten van over de hele wereld. Als de kinderen interesse tonen en ze de capaciteiten hebben om door te gaan met het project als je eenmaal weg bent, zullen ze dat zeker doen.

In deze optie, als er speciale apparatuur nodig is, moet je deze apparatuur zelf meenemen of geld inzamelen zodat het apparatuur ter plekke kan worden gekocht.  Zo was er vrijwilliger die een boksuitrusting meebracht en een clinic runde om de kinderen contactloze boksfitness te leren. Het was een groot succes en nu draaien ze het project nog steeds samen met de kinderen.

Houd er rekening mee dat de locatie voor alle sporten varieert afhankelijk van de behoeften en logistiek. Voetbal gebeurt bijvoorbeeld meestal in de township bij het buurthuis, maar soms nemen ze de kinderen mee naar Table View om daar met ze te sporten.

Bij zowel optie 1 als 2 zal je de ochtenden werken op de scholen als schoolassistent op het gebied van sport.

Optie 3: vooral veel surfen
Je krijgt zelf eerst surflessen en zal dan de kinderen dit leren. Belangrijk om te weten is dat de kinderen die deelnemen aan het programma over verschillende niveaus van zwemvaardigheid beschikken. Surfen kan pas aan kinderen worden geleerd als ze geslaagd zijn voor hun zwemdiploma. Daarom kunnen surflessen met de kinderen niet gegarandeerd worden tijdens je verblijf. Je kan natuurlijk zelf wel deelnemen aan de surflessen.

Vrijwilligerstaken

 • Kinderen sport onderwijzen
 • Het geven van surflessen (indien kinderen aanwezig met zwemdiploma)
 • Leer de kinderen meer over fitness en hygiene
 • Geef les op lagere scholen
 • Organiseer sport- en spel dagen
 • Leer de kinderen kennis maken met nieuwe sporten
 • Een positief rolmodel zijn door je eigen gedrag bij dit project
 • Geef voorlichting over sex, drugs, etc.
 • Help mee de sportfaciliteiten te optimaliseren
 • Organiseer de lessen
 • Help mee met de afwas na de maaltijden
 • Zorg voor een veilig en hygienische sportomgeving voor de kinderen

Vrijwilligers zullen 5 dagen per week met de kinderen werken. Sommige dagen werken vrijwilligers 8 uur en andere dagen 4 tot 5 uur, afhankelijk van de behoeften van het project. De ochtenden van de vrijwilligers worden besteed aan het assisteren in een van de scholen en de middagen worden doorgebracht met de kinderen om hen een sport leren – dit kan surfen,  voetbal, korfbal, rugby of atletiek zijn.

Holiday Clubs 

Tijdens de schookvakanties en op Public Holidays ziet het project er anders uit.

Schooltermijnen 2024

1e Term: 15 januari – 20 maart 2024

2e Term: 3 april – 14 juni 2024

3e Term: 9 juli – 20 september 2024

4e Term: 1 oktober - 13 december 2024, hierna is het zomervakantie 

Tussen de schoolvakanties zijn de scholen gesloten. Het project is gesloten de laatste week van december. Verblijf in het vrijwilligershuis (inclusief maaltijden) is dan wel mogelijk, deelname aan het project niet.

Tijden bovengenoemde vakanties worden er Holiday Clubs georganiseerd. De activiteiten zijn afhankelijk van het weer, de duur van de vakantie en het aantal aanwezige kinderen. De kinderen komen hier voor sport- en spelactiviteiten. Het is niet verplicht voor de kinderen om hier aan deel te nemen, dus je weet nooit precies hoeveel kinderen er aanwezig zullen zijn. De Holiday Clubs worden vaak alleen de ochtenden georganiseerd. In de middag kan je me de andere vrijwilligers iets ondernemen.

Het doel van het vakantieclubprogramma is dat de kinderen plezier hebben en ze van de straat zijn. De activiteiten in deze tijd zijn minder gestructureerd en meer gericht op het plezier van de kinderen.

Let op: als voor een activiteit van een vakantieclub entree moet worden betaald, moeten vrijwilligers dit zelf betalen. De programmakosten worden alleen gebruikt om de entree voor de kinderen te dekken, maar ze proberen wel zoveel mogelijk gratis evenementen te plannen.

Houd er rekening mee dat op een Public Holiday het programma er anders uit kan zien. Vaak is dit een vrije dag. Klik hier voor de Public Holidays in Zuid-Afrika in 2024.

Eisen 

De minimum leeftijd voor deelname is 18 jaar. Een VOG is voor elk project verplicht. Je kan goed werken in een team, bent flexibel en enthousiast. Ook ben je zelfstandig , geduldig en positief. Verder belangrijk is dat je sportief bent en beschikt over een goede conditie.

Graag ontvangen we een kort Engelstalig CV van je als je interesse hebt in dit project. Verder dien je te kunnen zwemmen en kun je je goed verstaanbaar maken in het Engels.

Flexibiliteit

De werkzaamheden genoemd in deze omschrijving zijn altijd onder voorbehoud. Werktijden en activiteiten kunnen per dag en per periode verschillen. Wees dus flexibel.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Accommodatie

Vrijwilligers verblijven in een van de vrijwilligershuizen met slaapkamers voor 2-5 personen. Alle huizen zijn voorzien van elektriciteit, WIFI, warm water, een keuken, gemeenschappelijke badkamers (met douche & toilet), bedden met linnengoed en een kussen (geen handdoeken). Mannelijke en vrouwelijke vrijwilligers delen kamers, tenzij anders gevraagd. Upgrades naar privé een- of tweepersoonskamers zijn beschikbaar tegen een toeslag. Belangrijk om te melden is dat de accommodatie vrij basic is.

Vrijwilligers zijn verantwoordelijk voor het netjes houden van hun eigen kamer en het vrijwilligershuis. De badkamers worden elke dag schoongemaakt door schoonmaakpersoneel en het beddengoed wordt een keer per week verschoond. De vrijwilligershuizen liggen op loopafstand van winkels, restaurants, uitgaansgelegenheden, bushaltes en het strand.

Maaltijden

Je krijgt drie maaltijden per dag. Ontbijt staat klaar en kan je pakken. Het ontbijt bestaat meestal uit toast, muesli, koffie en thee. Lunch en het avondeten zijn verzorgde maaltijden en worden door de lokale medewerker klaargemaakt. Mocht je bepaalde dieetwensen hebben laat dit dan voor vertrek aan ons weten!

Hoe er te komen?

Je kunt direct van Amsterdam naar Kaapstad vliegen (KLM), maar het is goedkoper omdat via een tussenstop (Londen, Frankfurt) te doen (bijvoorbeeld via South African Airways of Lufthansa of British Airways).  De KLM vlucht komt pas laat aan in Kaapstad, rond 22.30 uur. Uit veiligheidsoverwegingen raden we aan om bij aankomst een overnachting te boeken direct op het vliegveld, bijvoorbeeld bij Hotel Verde. Ook kan je er voor kiezen een dag eerder te boeken bij de accommodatie waarbij je verblijf tijdens je deelname aan het project.

Bij aankomst op het vliegveld word je opgehaald door een lokale vertegenwoordiger van het project die je direct naar de accommodatie brengt. Je kan ook opgehaald worden bij een hotel op de luchthaven of in de binnenstad.
Voor reisadvies kun je natuurlijk altijd contact met TravelUnique opnemen.

PRIJZEN 

2 weken: € 975 (*)

Verblijf mogelijk tot max. 12 weken. Iedere week extra kost € 300. Je kan langer dan 12 weken in Zuid-Afrika verblijven. Dan dien je ter plaatse een werkvergunning te regelen.

(*) De prijs van dit project kan wijzigen door fluctuaties in de koers van de ZAR. Dit betekent dat de prijs, zonder melding vooraf, kan worden aangepast. Je betaalt bij deelname aan dit project geen reserveringskosten of administratiekosten.

Wat is bij de prijs inbegrepen?

 • Vervoer vanaf het vliegveld van Kaapstad bij aankomst
 • Oriëntatieprogramma van 2 dagen
 • Accommodatie
 • Drie maaltijden per dag (maandag tot en met donderdag)
 • 24/7 begeleiding
 • Certificaat na afloop van het project

Niet bij de prijs inbegrepen

 • Verzekeringen
 • Vliegticket
 • Limonade en sterke drank
 • Kosten WIFI
 • Kosten Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • Wasservice
 • Transportkosten gedurende de weekenden en naar de projecten
 • Vervoer terug naar de luchthaven na afloop van het project
 • Excursies

STARTDATA EN AANKOMSTTIJDEN

Iedere maandag. Het project is gesloten de laatste week van december. Veblijf in de accommodatie is dan wel mogelijk.

Aankomst in Kaapstad is op zaterdag. Hoe laat je vlucht landt is niet belangrijk. We raden aan om zo vroeg mogelijk te landen (zo heb je meer profijt van de introductie) of een dag eerder aan te komen.

Hierna vindt er op zaterdag (als je niet te laat aankomt) en op zondag een introductie plaats. Het project start met een training op maandagochtend. Je vertrek kan je weer op een zaterdag plannen.

Let op: maandag is kantoordag voor zowel nieuwe als oude vrijwilligers. Nieuwe vrijwilligers krijgen aanvullende informatie over de projecten en de gebieden waar ze gaan werken. Vrijwilligers die meer dan een week op het project zijn geweest, zullen helpen bij het plannen van de week, het onderhoud van de apparatuur, het reorganiseren van opslagruimten, het sorteren van donaties enz.

Neem contact met ons op als we je kunnen helpen met het boeken van kamer mocht je eerder kan zaterdag aankomen in Kaapstad. Je wordt dan op zaterdag  opgehaald bij je accommodatie in het centrum van Kaapstad voor de oriëntatie.

Mocht je gebruik maken van het boekingsformulier, vul dan de 1e van de maand in dat je zou willen gaan en we nemen dan contact met je op voor de precieze startdatum.

Downloads

Klik hier voor de Facebook pagina van dit project

Fotogalerij

   

Disclaimer

Er kunnen op geen enkele wijze rechten worden ontleend aan de inhoud van deze stage informatie. Hoewel bij de samenstelling van deze informatie de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt betracht, bestaat de mogelijkheid dat bepaalde informatie niet meer correct is. Stages veranderen voortdurend, waarbij ze worden aangepast aan de lokale behoeften op dat moment.

De gegevens op deze pagina zijn bedoeld ter algemene informatie. TravelUnique behoudt zich het recht voor deze gegevens en prijzen zonder nadere aankondiging te wijzigen en is niet aansprakelijk voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit het gebruik van deze informatie. Foto verantwoording: de foto’s op deze pagina zijn van onze projectpartner Save Volunteering en African Impact.

Klik hier om te boeken
#TravelUnique   #vrijwilligerswerk   #Afrika
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor het laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media.